Gezond eten uit je eigen siertuin. Samenwerken met de natuur.

Frank Goeijenbier Natuurtuinen - Permacultuur
Naaldwijk

Eetbare siertuinen aanleggen, zo mogelijk op basis van Permacultuur. In elk geval rekening houdend met de bodem en alles wat daarmee samenhangt. Klimaatadaptatie, afkoppelen van hemelwater, sedumdaken. De natuur is het uitgangspunt.

Met mijn bedrijf, Frank Goeijenbier Natuurtuinen, probeer ik zoveel mogelijk met de natuur mee te werken.

Reageren op ontwikkelingen doe ik pas als het verkeerd dreigt te gaan. Meestal lost de nattuur het echter zelf op en is ingrijpen niet noodzakelijk. Als de basis goed is kan er ook weinig verkeerd gaan. Een belangrijke factor bij het maken en instandhouden van een gezonde bodem is mulchen.

Mulchen houdt in dat je al het organisch materiaal wat in de tuin vrijkomt via snoeien, wieden, knippen, maaien, etc, terug op de bodem brengt, verkleind of niet, het bodemleven, dat bestaat uit schimmels, bacteriën, insekten, wurmen en als je geluk hebt ook nog een mol, maakt van dit 'groenafval' humus en zorgt daarmee voor een stabiele bodem. Het hele verhaal is nog iets uitgebreider te vinden op natuurtuinen

Een tuin die op zo behandeld wordt is gezond, kan een stootje hebben bij wateroverlast maar kan ook een droge periode makkelijk overbruggen. Een duurzame samenwerking derhalve.

Permacultuur komt voort uit de constatering dat de reguliere landbouw bodemuitputtend werkt en meer neemt dan geeft. Gevolg is minder vitaie gewassen die dan met behulp van kunstmest opgepept moeten worden, kunstmest bevat veel ballastzouten die het  bodemleven om zeep helpen. Daardoor worden planten ook minder vitaal en zijn gevoelig voor ziekten en plagen. Bestrijdingsmiddelen moeten daar weer een eind aan maken. Het resultaat krijgt u op uw bordje.

Het kan zonder grootschalige monoculturen, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, ook!

Een mooie tuin, een gezonde tuin!

 

Over Frank Goeijenbier Natuurtuinen - Permacultuur

Ik ben Frank Goeijenbier, intussen ruim 40 jaar getrouwd met Neeltje en ik heb 1 dochter en 1 kleinzoon.

Afkomstig uit een Poeldijks tuindersgezin, heb ik zelf gekozen voor het hoveniersvak. In eerste instantie voor het conventionele siertuinwerk maar in de loop van de jaren heb ik mij via het volgen van aanvullende cursussen toegelegd op een meer ecologische aanpak resulterend in het volgen van een jaaropleiding Permacultuur waarbij ik nu ongeveer ben waar ik zijn wil: Voorwaarden scheppen voor een nauwe samenwerking tussen bodem, plant, dier en mens.

Dat wat je ook doet slechts succesvol kan zijn als de basis deugt is in mijn vak direct te zien. Een gezonde bodem, waarin bodemdeeltjes, vocht en lucht vertegenwoordigd zijn, kan goed voedsel voor plant en dier vasthouden en is daarmee een vruchtbare bodem waarop met goed resultaat geplant kan worden.

Een dichtgetegelde tuin is dan ook geen optie. Pad, terras, jazeker, maar verder geen onnodige verhardingen. Daar heeft de bodem en alles wat ermee samenhangt geen belang bij. Ik werk dan ook bij gemeente Westland mee aan operatie Steenbreek: tegel eruit, plantje erin.

Dat ik ook erg van lekker eten hou, gezond en vers, komt hierbij mooi uit. Uit eigen tuin oogsten is sowieso gezond want er wordt niet met kunstmest gewerkt en al helemaal niet met bestrijdingsmiddelen. De gewassen zijn daarmee puur en de smaak is die zoals je dat van natuurlijke gewassen mag verwachten.

Lid van branchevereniging VHG. Vakgroep Natuurrijke Omgeving 'Wilde Weelde' en Partner van Klimaatkrachtig Delfland


Frank Goeijenbier Natuurtuinen - Permacultuur

Frank Goeijenbier

Meloenstraat 28
2671 LA Naaldwijk

Lid van beroepsvereniging

Gezond eten uit je eigen siertuin. Samenwerken met de natuur.