Voeding - en suppletie advies op maat, gewichtsbeheersing en leefstijl coaching.

Mariska van Erk
Naaldwijk

Heb je klachten waarmee je niet verder komt? Al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen? Ik ben opgeleid om samen met jou op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw klachten.

In de orthomoleculaire geneeskunde speelt gezonde voeding een zeer belangrijke rol. Voor een goede gezondheid zijn de juiste bouwstenen essentieel. Bouwstenen zijn onder te verdelen in koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Een tekort aan goede voedingsstoffen kan veel klachten tot gevolg hebben en uiteindelijk leiden tot ziekte.

Het gevolg van ontoereikende voeding kan inhouden dat:

 • Hormonen en neurotransmitters (boodschapperstoffen voor je hersenen) niet meer voldoende aangemaakt of afgebroken worden
 • De lever onvoldoende kan ontgiften
 • De darmflora in de darmen wordt aangetast
 • Het immuunsysteem minder goed gaat functioneren
 • De schildklier, bijnier en geslachtsorganen uit balans raken

Het doel van elke behandeling is om jouw lichaam zo optimaal mogelijk van voedingsstoffen te voorzien, en dit voedingsadvies volledig te laten aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Als Orthomoleculair therapeut analyseer ik de werking van de volgende systemen in het lichaam:

 • Energieproductie
 • Hormoonsysteem
 • Immuunsysteem
 • Spijsvertering
 • Ontgifting
 • Neurotransmitters

Op basis van een uitgebreide anamnese kijk ik welke aanpassingen er aangebracht kunnen worden in jouw leefstijl, mate van bewegen en jouw voedingspatroon. Op die manier kan de balans tussen de verschillende systemen in het lichaam weer herstellen en jouw klachten afnemen. Ter ondersteuning van de behandeling zal ik je adviseren over het aanvullen van voedingsstoffen middels supplementen. Daarnaast kan het zijn dat ik aanvullend laboratorium onderzoek inzet om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, een vermoeden te bevestigen of zaken uit te sluiten. De behandeling zal altijd maatwerk zijn. Iedereen is anders. Hierbij zal het advies altijd worden afgestemd op jouw specifieke behoefte en mogelijkheden.

Over Mariska van Erk

Mijn naam is Mariska van Erk. Ik ben getrouwd met Richard en samen mogen wij drie dochters grootbrengen.

Op 18-jarige leeftijd werd bij mij MS geconstateerd. In die tijd waren er geen medicijnen die werden voorgeschreven voor de klachten die ik toen had. Ik werd naar huis gestuurd met het advies goed naar mijn lichaam te luisteren. Tijdig rust te nemen en alcohol, chocolade en varkensvlees te vermijden. Dit advies triggerde mij om na te denken welke rol voeding speelt voor een gezond lichaam.

Ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ik was 18 en had een hele andere voorstelling van mijn leven dan een leven met beperkingen vanwege MS. Omdat de reguliere geneeskunde mij verder niets kon bieden om mijn klachten te verminderen ging ik op zoek naar andere mogelijkheden.

Na ruim 15 jaar in de financiële dienstverlening werkzaam te zijn geweest, ging voor mij het roer om en ben ik me volledig gaan richten op de dienstverlening in de gezondheidszorg. Het ging met mij heel goed en ik wilde anderen ook helpen om klachtenvrij en gezond te leven. Ik bezocht de HBO opleiding tot APS therapeut in Heteren en daarna volgde de HBO studie Medische Basis Kennis. Dit was voor mij niet genoeg, ik wil mijn cliënten nog breder adviseren en dieper ingaan op de klachten. De HBO studie Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut volgde en heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ook ronde ik de opleiding tot Metabolic Balance begeleider af en liet ik mij scholen bij diverse laboratoria zodat ik mijn werk kan ondersteunen met passend onderzoek.

Ik ben als lid aangesloten bij de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Dit geeft je de zekerheid dat ik gedegen ben opgeleid en volgens de eisen van deze beroepsvereniging werk. Alle informatie die je verstrekt wordt vertrouwelijk behandeld.

Ik ben een eigen praktijk gestart, omdat ik ervaar dat mensen niet alleen behoefte hebben aan een behandelmethode zonder bijwerkingen, maar ook op zoek zijn naar een behandeling die het lichaam in staat stelt om zelf de oorzaak van de klacht aan te pakken.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je ervoor kunt kiezen om je gezondheid in eigen hand te nemen. En hoe mooi is het dat ik jouw mag begeleiden in dit proces, waarbij je zelf de verantwoording voor je gezondheid neemt!


Mariska van Erk

Mariska van Erk

Fossastraat 19
2672 LH Naaldwijk

Lid van beroepsvereniging

Voeding - en suppletie advies op maat, gewichtsbeheersing en leefstijl coaching.