Persoonlijke groei Muziek & Zang

Ligconcerten met boventoonzang en klankschalen
Haarlem

Franc Janssen is sinds 2015 in Haarlem woonachtig en is al ruim 25 jaar actief met boventoonzang, gitaar, klankschalen, tanpoura en shrutibox. Hij geeft workshop's voor beginners en gevorderden en ligconcerten waarbij je al liggend op een matje een geluidsbad ondergaat.

Boventonen zijn fascinerend, indringend en betoverend. Boventoonzingen heeft een kalmerende en ontspannende werking en komt vanuit  ontspanning bij het zingen ook pas goed tot zijn recht.

Boventonen kunnen worden gevormd vanuit iedere klank. Het zijn de hogere frequenties van de grondtoonBoventonen bepalen bij de menselijke stem de klankkleur van de stem, de grondtoon bepaalt de toonhoogte. De boventonen zijn maakbaar en veranderbaar vanuit resonantie van de klank. Daarvoor zijn diverse technieken.

Boventonen worden bij een bepaalde hoogte boven de grondtoon hoorbaar in kleine fluittoontjes. Het aardige nu is dat boventonen precies te treffen zijn en dus gebruikt kunnen worden om melodieën mee te 'zingen', terwijl de grondtoon gelijk wordt gehouden.

Enkele reacties van bezoekers van een ligconcert:

  • 'Liggend luisteren voegde een hele belangrijke dimensie toe.'
  • 'Ik heb erg genoten, het was ontroerend en het gaf me inspiratie en energie.'
  • 'Na afloop is er een diepgaan gevoel van ruimte en ontspanning.'

Ik laat je graag kennismaken met boventoonzingen. Dit kan in de vorm van een workshop, waarin je leert zelf boventonen te horen en te maken. Wil je boventoonzang ervaren, dan kan dat tijdens een ligconcert, waarbij ik boventoonzang combineer met begeleidingsinstrumenten.

Biografie / Over Franc Janssen

Mijn naam is Franc Janssen. Sinds 2015 woon ik in Haarlem. 

Van huis uit ben ik socioloog. Ik heb allerlei managementfuncties vervuld in het jongerenwerk, maatschappelijk werk en intramurale gezondheidszorg. Ik ben jarenlang directeur van een sectorfonds in de intramurale zorg geweest. Mijn laatste functie was directeur van het Sociaal Fonds Kunstzinnige Vorming.

  • Vanaf mijn 13e ben ik begonnen met gitaar en zang en heb ik me bekwaamd in het spelen van folkmuziek. Vervolgens heb ik in een aantal bands gespeeld, waaronder de Keltische band Clachàn, waarmee ik drie cd's heb gemaakt.
  • Sinds 1991 ben ik actief met boventoonzingen. Ik heb een paar jaar deel uitgemaakt van boventoonkoor Dana en daarna was ik acht jaar lid van het Boventoontrio. Met dit trio heb ik veel optredens verzorgd en in 1999 de cd Kentering gemaakt. 
  • Vanaf 1994 ben ik zelf workshops boventoonzang gaan geven. Sinds 2014 bied ik ook ligconcerten aan, meestal in yogacentra, verenigingen, koren en voor familiebijeenkomsten. 

De instrumenten die ik naast de gitaar bespeel zijn: klankschalen en chimes, Indiase tanpoura, shrutibox en Portugese gitaar. 

  • In 2014 heb ik de cd Klankschepper gemaakt als neerslag van ligconcerten die ik nog steeds geef tijdens de landelijke muziekherfstweek en voorheen bij het internationale folkfestival Gooikoorts in België.

Klankschepper
Franc Janssen

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

 

In Nederland zijn bij Bewust Netwerk

 

1.750+ professionals aangesloten

500+ activiteiten gepland

15.000+ nieuwsbrief lezers die ons volgen

 

Wil je duurzaam, gezond en bewust leven?
Zoek een professional of event in jouw regio: