Lichaamsgerichte therapie brengt je in contact met in het lichaam opgeslagen ervaringen. In geval van overweldigende ervaringen (trauma) is het betrekken van het lichaam bij de behandeling van groot belang voor herstel.
Steeds meer wordt bekend over hoe de biologie van ons lichaam een rol speelt bij het ontstaan van fysieke en geestelijke klachten na trauma. Na overweldigende ervaringen kan het lichaam ontregelen en vast komen te zitten in overlevingspatronen die het vinden van veiligheid, ontspanning en de verbinding met anderen belemmeren. Via het lichaam kan je deze patronen opsporen, de bron ervan onderzoeken en kijken of er nieuwe wegen geopend kunnen worden naar herstel en vertrouwen.
Sessies kunnen zinvol zijn als je:
- onrust en spanning in je lijf voelt, die maar niet overgaat
- geen veiligheid of rust kunt ervaren
- weinig contact voelt met je lichaam en anderen
- je erg 'in je hoofd' zit
- onverklaarbare fysieke klachten hebt
- overweldigende ervaringen in je jeugd hebt meegemaakt (bijvoorbeeld verlating, verwaarlozing, geweld, misbruik)
- overweldigende ervaring(en) hebt beleefd als volwassene (bijvoorbeeld een ongeluk, operatie, verlies, overval)
'Trauma ontstaat door overweldigende ervaringen en is niet slechts een gebeurtenis in het verleden, maar bestaat uit sporen die deze gebeurtenissen nalaten in onze hersenen, onze geest en ons lichaam. Het woorden geven aan wat er gebeurd is, is zinvol maar niet voldoende omdat dit geen effect heeft op de automatische fysieke hormonale reacties van het lichaam dat overmatig waakzaam blijft. Voordat echte verandering plaatsvindt, moet het lichaam leren dat het gevaar geweken is en dat het mag leven in de realiteit van het heden.' Prof. dr. Bessel van der Kolk in 'Traumasporen'