Persoonlijke groei Familie- en systeemopstellingen

Ritueel Familie-Systemisch Werk
Katwijk Zh

Familieopstellingen zijn door Bert Hellinger voor het eerst gezien bij oude stammen in Afrika. Hij heeft deel uitgemaakt van opstellingen, die door de medicijnmannen van de stammen werden begeleid en op die manier de helende werking ervaren. Daarna is hij er in Europa mee gaan werken. Sindsdien is deze methode op veel manieren verder ontwikkeld. De methode waar ik mee werk, rituele familie- opstellingen, is een combinatie van ritueel Familie-Systemisch werk van Daan van Kampenhout en elementen van helende trancereizen.

Hoe werken familieopstellingen.
Ik werk meestal met individuele opstellingen. Ik gebruik dan kleuren, symbolen en tekeningen i.p.v. representanten. De vraagsteller staat zelf op alle posities en is zo als het ware zijn eigen representant. Dit kan een nog diepere ziele werking hebben dan een grote opstelling.

Als ik tijdens opstellingsdagen werk met representanten wordt de opstelling neergezet in een kring van deelnemers, die met elkaar een helend veld vormen. Sommige deelnemers hebben een eigen thema ingebracht, anderen stellen zich beschikbaar als representant voor familieleden, begrippen of symptomen. De kracht van het helende veld komt tot uitdrukking doordat representanten gevoelens en emoties gewaar worden van personen waar ze voor staan. Hierdoor verandert de opstelling en daarmee de ordening binnen het systeem. Dat blijkt een helende werking te hebben op de problemen, die de vraagsteller heeft ingebracht.

Sjamanistisch lichaamswerk en Helende trance reizen zijn een aanvulling op het Ritueel Systemisch Werk. Soms is het handig hiermee te beginnen, omdat trauma's te groot blijken om direct naar te kijken. 

Familie-Opstellingen aan Zee
Gonny Méjan

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.