Aromatherapie en palliatieve zorg

OilsUnice
Ede

Aromatherapie is een vorm van Complementaire zorg omdat ze de reguliere zorg kan aanvullen, maar niet kan vervangen. Het word in de palliatieve zorg vooral toegepast om onstpanning en rust te bieden in de laatste levensfase.

Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van Complementaire zorg waarbij gebruik gemaakt word van aromatische essentiële oliën. De oliën hebben een complexe samenstelling. Zo zijn in de etherische olie van de roos meer dan 300 verschillende chemische stoffen gevonden. Aromatherapie is erg veelzijdig, maar ik ben het meest actief in de palliatieve zorg.

Waarom dan in de palliatieve zorg? 

Omdat het creëren van een aangename omgeving soms één van de weinige dingen zijn, die nog gedaan kan worden. Een geliefde geur kan de patiënt en de familie ondersteunen en verlichting bieden in de laatste fase van het leven en het stervensproces

Bij het selecteren van geschikte aroma’s voor palliatieve zorg wordt er gezocht naar geuren die ondersteuning bieden. Op die manier kan aromatherapie op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de laatste levensfase. 

Elke essentiële olie heeft een eigen werking op lichamelijk en psychisch gebied. ze worden op veel verschillende manieren toegepast bv in massageolie voor ontspannende massages, maar daarnaast ook in baden, kompressen, inhalatieverstuivers en in lichaamsverzorgingsproducten als bodylotions, zalven e.d.. Doordat er zoveel verschillende toepassingsmogelijkheden zijn, kan rekening worden gehouden met de conditie en voorkeur van de patiënt. De verschillende toepassingen dragen bij aan het gevoel van comfort en veiligheid. Tevens blijken zij door massage met essentiële oliën ontspanning, troost en kracht te vinden. Ik heb gemerkt dat de non-verbale communicatie doormiddel van aanraking heel belangrijk en prettig gevonden word en dan is dit een hele fijne manier om extra zorg/hulp te bieden.

 

 

Over OilsUnice

Mijn naam is Eunice Jolink 

Ik ben getrouwd en moeder van twee pracht meiden.

Oorspronkelijk ben ik chemisch analist, en al jaren werkzaam bij het Nederlandse Rode kruis. In mijn werk hield ik me voordurend bezig met avivages (oliën voor de proces industie) maar ook oliën met een medische toepassing. Door mijn liefde voor de geneeskunde maar ook door de verkregen kennis van opleiding en werk, was het maar een klein stapje om me verder te onwikkelen in de wereld van de Aromatherapie waarbij je voordurend bezig bent met essentiële of aromatische oliën.

Mijn doel?

Het integreren van Aromatherapie in het zorgaanbod. Waardoor er een samenwerkingsverband ontstaat tussen reguliere gezondheidszorg en de complementaire zorg. Ik hou van het hulp bieden aan mensen en vind het dan ook, dat iedereen recht heeft op deze manier van zorg die Fysiek Mentaal en Emotioneel verlichting/ondersteuning kan bieden.

Het is dan ook een stukje bewust wording van de manier waarop mensen hun gezondheid beheren. We benutten de krachtigste elementen van de natuur en gaan " back to basic " voor zorg en ondersteuning.


OilsUnice

Eunice Jolink

Anna v burenlaan 194
6713RN Ede

Lid van beroepsvereniging

Aromatherapie en palliatieve zorg