Gezondheid Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong)

Chi Kung
Haarlem

Chi kung betekent het ontwikkelen van chi, de levensenergie. Chi betekent adem, energie. Kung betekent beoefenen, cultiveren. Vrij vertaald betekent chi kung adem therapie.

Het is een vitaal onderdeel van de rijke geneeskunde uit China. Chi kung kent een diepgewortelde traditie en vormt een door de tijd geslepen kennis van houding, ademhaling en beweging.

Hoe werkt chi kung?
Een van de meest oorspronkelijke stijlen van chi kung is ‘zhan zhuang’. Dit betekent vrij vertaald ‘staan als een boom’. De training is erop gericht om eerst voor kortere tijd en later voor langere tijd in verschillende houdingen te zitten en te staan. De essentie van de training is om in de houdingen je natuurlijke kracht terug te vinden en daaraan door middel van beweging richting te geven. Chi kung traint de dieper gelegen houdingsspieren.

Door langer eenzelfde houding aan te nemen, kom je je gewoontepatronen tegen. Het verschil links en rechts, voor en achter, en of je energie in je bovenlichaam zit of dat je in je onderlichaam kunt rusten. Door precies in je centrum te blijven staan tussen hemel en aarde, kan er reactie vanuit je lichaam komen. Reacties zoals trillen, beven, koud worden, misselijkheid etc. Dit zijn reacties van je vegetatieve zenuwstelsel.

Chi kung is een bindweefsel therapie, net als de craniosacraal therapie. Het streven is dat het bindweefsel zijn natuurlijke tonus, zijn natuurlijke veerkracht herwint, zoals bij dieren en heel jonge kinderen.

Wat heb je eraan?
In Zhan Zhung chi kung komen gezondheidsoefening en lichaamsbewustzijn samen en versterk je je immuniteit. Door regelmatige training worden de verbeteringen van lichamelijke en emotionele gezondheid blijvend. Chi kung is de kunst van de batterij opladen.

praktijk M. Wouda
Monique Wouda

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.