Persoonlijke groei Muziek & Zang

Boventoonzang, ligconcerten, sing alongs
Haarlem

Franc Janssen is sinds 2015 in Haarlem woonachtig en is al ruim 25 jaar bezig met boventoonzang, gitaar, klankschalen, tanpoura en shrutibox. Hij geeft workshop's, ligconcerten en sing alongs en treedt op met zijn Keltische band Clachàn.

Boventonen kunnen worden gevormd vanuit iedere klank. Het zijn de hogere frequenties van de grondtoonBoventonen bepalen bij de menselijke stem de klankkleur van de stem, de grondtoon bepaalt de toonhoogte. De boventonen zijn maakbaar en veranderbaar vanuit resonantie van de klank. Je kunt dat doen middels het wijzigen van de vorm van je mond, het gebruik en stand van tong en lippen en al dan niet nasaliteit van de neus. J

e kunt boventonen bijvoorbeeld horen als je heel langzaam de mondstand van de ene klinker naar de andere brengt met een langzame beweging van de mond. De boventonen worden bij een bepaalde hoogte boven de grondtoon hoorbaar in kleine fluittoontjes. Het aardige nu is dat boventonen precies te treffen zijn en dus gebruikt kunnen worden om melodieën mee te 'zingen', terwijl de grondtoon gelijk wordt gehouden.

Boventonen zijn fascinerend, indringend en betoverend. Boventoonzingen heeft een kalmerende en ontspannende werking en komt vanuit  ontspanning bij het zingen ook pas goed tot zijn recht.

Ik laat je graag kennismaken met boventoonzingen. Dit kan in de vorm van een workshop, waarin je leert zelf boventonen te horen en te maken. Wil je boventoonzang ervaren, dan kan dat tijdens een ligconcert, waarbij ik boventoonzang combineer met begeleidingsinstrumenten.

Enkele reacties van bezoekers van een ligconcert:

  • 'Liggend luisteren voegde een hele belangrijke dimensie toe.'
  • 'Ik heb erg genoten, het was ontroerend en het gaf me inspiratie en energie.'
  • 'Na afloop is er een diepgaan gevoel van ruimte en ontspanning.'

Franc Janssen

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.