Persoonlijke groei Mindfulness & Compassie

Villa Uitzicht: Mindfulness Training
Haarlem

In de 8 weekse Mindfulness training word je meer bewust van wat er in je leven gebeurd. Je leert op een oordeelvrije, vriendelijke manier aandacht te geven aan alles wat zich aandient in het hier en nu. Aandachtig zijn in het moment zelf voorkomt dat stress, onrust en onvrede teveel toenemen en je leven gaan beheersen.

Je leert ontstressen en op een milde manier naar jezelf te kijken zodat het zelfvertrouwen vergroot wordt en er weer meer energie en levenslust vrijkomt. Dit leidt tot vermindering van lichamelijke en geestelijke klachten. Het uiteindelijke doel is meer innerlijke vrijheid te kunnen ervaren. Er wordt gewerkt met een vaste structuur.

Naast leren herkennen van kenmerkende gedrags- en gedachtenpatronen ligt het accent vooral op begeleide aandachts- en concentratieoefeningen waarbij gebruik gemaakt wordt van meditatietechnieken en bewegingsoefeningen. Daarnaast oefeningen die gericht zijn op het anders omgaan met dagelijkse lastige zaken, zoals bv. stress, pijn, vermoeidheid.

Voor wie is deze mindfulness training?
Mensen die op een andere manier in het leven willen staan, waarbij meer aandacht is voor wie je bent, en voor het hier en nu. Ook voor mensen die last hebben van stress, sombere gevoelens/ gedachten, piekeren, rationaliseren, overspoeld worden door gevoelens of angsten is deze training geschikt.

Mindfulness is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Hij combineerde westerse psychologie met oosterse wijsheden. De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training is eind jaren ’70 ontstaan, en is oorspronkelijk opgezet voor mensen met een (chronische) ziekte of pijn. Inmiddels wordt de training over de hele wereld gegeven voor allerlei mensen met verschillende achtergronden (ziekte, burn-out, psychische problemen, zelfontwikkeling etc.)

Mindfulness kun je letterlijk vertalen met ‘aandacht’ of ‘opmerkzaamheid’. Het betekent zonder oordeel, met open en milde aandacht kijken naar dit moment. Door op een open, en accepterende wijze aandacht te geven aan alles wat zich nu in je leven voordoet krijg je meer zicht op wie je bent en welke keuzes je maakt.

Villa Uitzicht
Villa Uitzicht

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.