Gezondheid Oosterse Vechtkunsten

Shaolin kung fu Chan (zen)
Haarlem

Shaolin kung fu is de meest bekende krijgskunst van China. Het bestaat uit ongeveer 200 vormen (Taolu / Kata) en diverse gevechtssystemen (China Na, Sanda, enz.).

De verschillende vormen – gewapend of ongewapend – zijn uitermate geschikt om jezelf mee te leren beschermen tijdens een aanval. Echter, Shaolin kung fu is in eerste instantie niet bedoeld om te leren vechten: het hoofddoel is jezelf te overwinnen en bewust te worden van het boeddhistische principe van compassie.

Mindfulness speelt hierin een belangrijke rol, zowel je lichaam als geest ervaren zoals het op dit moment is. Naast kung fu zijn Qi gong, Rou Quan (Tai Chi) en meditatie de methode die al eeuwen door boeddhistische monniken beoefend wordt. Het maakt je bewust en leert je hoe je spanning kan omzetten in ontspanning. Hierdoor kom je beter in je lichaam te zitten en zal je beter kunnen omgaan met de stress die je iedere dag op je pad komt.

Wij bieden lessen in deze onderdelen voor verschillende niveaus en leeftijden. 
Nieuwsgierig? meld je dan geheel vrijblijvend aan voor een proefles. 

Biografie / Over Ronald Saarloos

Kung Fu komt bij mij al op jonge leeftijd in beeld. Ik keek graag martialartsfilms, vooral uit Hong Kong: veel drama en een hoop imponerende knokscènes. Ronald wil deze krijgskunst zelf beoefenen, maar ontdekt dat er in Haarlem nog helemaal geen Kung Fu scholen bestaan.

De Chinese gemeenschap is in Haarlem niet zo groot. Uiteindelijk vindt Ronald buiten Haarlem iemand die het hem leert; hij wordt gelijk gegrepen. De eigen flow van de bewegingen, de rondheid ervan. Ruim twintig jaar later opent Ronald zijn eigen Kung Fu school.

Alle lessen die ik geef zijn interactief: ik laat het de leerlingen zien en gewoon doen. Ze hebben de drive om elke week hetzelfde te doen, en pas als het goed is er rustig iets aan toe te voegen. Ik geef leerlingen de tools uit Shaolin Kung Fu; ze gaan er zelf mee aan de slag.

De leerschool zit altijd in kleine, simpele dingen zoals efficiënt met je lijf omgaan en niet bij iedere beweging allerlei spieren onnodig aanspannen. Leerlingen komen juist om rust te vinden. Meditatieve rust, en die is indrukwekkend. Ook al haken leerlingen soms af; wat ze hier leren, nemen ze uiteindelijk overal mee naartoe.

Shaolin centrum Haarlem
Ronald Saarloos

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

 

In Nederland zijn bij Bewust Netwerk

 

1.750+ professionals aangesloten

500+ activiteiten gepland

15.000+ nieuwsbrief lezers die ons volgen

 

Wil je duurzaam, gezond en bewust leven?
Zoek een professional of event in jouw regio: