Persoonlijke groei Kindertherapie

Kinderhypnotherapie
Culemborg

Kinderen en jongeren met buikpijnklachten (prikkelbaar darm syndroom) worden door kinderartsen van verschillende ziekenhuizen o.a. naar mijn praktijk doorverwezen.

In 5 à 6 consulten (volgens een protocol) leren de kinderen/jongeren o.a. diverse ontspanningstechnieken waardoor de buikpijnklachten veelal sterk verminderen en in de meeste gevallen helemaal verdwijnen.

De kinderen en jongeren worden begeleid volgens een protocol dat is ontwikkeld door kinderarts Dr. Arine Vlieger en psychosociaal verpleegkundige Carla Frankenhuis. Zij hebben samen met Prof. Dr. Marc Benninga (kindergastro-enteroloog) vanuit het AMC (Amsterdam medisch centrum) en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose met het prikkelbaar darm sydroom (pds/ibs) en onbegrepen buikpijnklachten.

De helft van ruim 50 kinderen kreeg 6 hypnotherapie-sessies gedurende 3 maanden; en de andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie blijven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen.  85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology (nr. 2007; 133:xxx)

5 jaar na het onderzoek heeft Dr. Arine Vlieger alle deelnemers uit het onderzoek gevraagd pijnscores in te vullen. Hieruit bleek dat ook op de lange termijn twee derde van alle kinderen uit de hypnotherapie groep nog steeds pijnvrij was. Deze vervolg studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

Praktijk Berna Snoek
Berna Snoek

Landelijke Agenda van activiteiten op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.